Jak postavit hliníkovou pergolu?

Vybíráte zastřešení pro svou terasu a řešíte i technickou stránku věci? Ve zkratce vám přiblížíme stavbu hliníkové pergoly a vysvětlíme, proč je lepší připlatit si za odbornou montáž.

Proč jsou výhodnější hliníkové profily než dřevěné trámy?

O výběru pergoly jsme už pro vás sepsali článek do naší poradny, ale přesto alespoň ve zkratce uveďme, proč je výhodnější pro pergolu zvolit hliníkové profily namísto klasických dřevěných trámů. Plusem číslo jedna je velká variabilita možností zastínění a to nejenom střechy ale i bočních stěn. S hliníkovou pergolou si díky tomu můžete venkovního posezení užívat po delší dobu a dokonce ji lze přeměnit na zimní zahradu. Hliník je lehčí, takže konstrukce pergoly není tak mohutná jako v případě dřevěné, a vy tak uspoříte na terase místo.

 Montáž bioklimatické pergoly SKYLINE
Zvedání hliníkové pergoly

Do plochy 25 m² nepotřebujete stavební povolení

Ještě před samotnou stavbou pergoly je pořešit trochu administrativy, jinými slovy, jestli budete potřebovat stavební povolení. Rozhodující je velikost přístřešku/pergoly. Pokud zastavěná plocha nebude větší než  25 m², nebude vyšší než 5 m a od sousedních pozemků dodržíte minimální vzdálenost 2 m, žádné povolení nepotřebujete a ani to nemusíte na stavebním úřadě hlásit. Jestli ale něco z toho nesplňujete, jednání se stavebním úřadem se nevyhnete.

Svépomocí, nebo od firmy?

Pokud už jste na internetu hledali rady a návody na montáž pergoly, asi jste zjistili, že formou svépomocí se staví vlastně jen dřevěné pergoly. Není to náhodou. Stavba hliníkové pergoly vyžaduje zkušenosti a také potřebné montážní vybavení. Toto platí dvojnásob u pergol s motory. Montéři jsou vyškolení, vyřeší například svod dešťové vody (vede se vnitřkem jedné z noh) a vědí také, jak správně kotvit pergolu k fasádě domu, aby nevznikly tepelné mosty. Což je v případě dnes moderních nízkoenergetických a pasivních domů důležité. Proto rozhodně doporučujeme montáž od firmy.

Jak postavit hliníkovou pergolu
Instalace hliníkové pergoly pod balkónem

Montáž i pod balkónem

Montéři si také poradí s atypickými řešeními, jako je instalace pergoly pouze s jednou stojnou nebo když je pergola pod nějakým objektem (balkón, podbití, ...). V takovém případě je nutné dodržet minimální odstup horní hrany okapového profilu od spodní hrany objektu a to minimálně 10 cm, aby nedošlo k zaseknutí lamel při otevírání pergoly.

Jak montéři postupují?

U nás v atiko.cz vám dodáme hliníkovou pergolu vyrobenou přesně na míru vaší terasy. Proto nejprve naši pracovníci provedou zaměření. Limitní rozměry jsou dány délkou profilu, což je 6995 mm, přičemž při maximální šířce se přidává další noha na střed. Samozřejmě se pergoly dají skládat vedle sebe, takže velikost zastřešeného prostoru je prakticky neomezená. V případě, že byste si vybrali bioklimatickou pergolu, je potřeba počítat s tím, že lamely určují rastr rozměrů, nelze osadit půllamelu. 
Po zhruba 5 týdnech , kdy už je zastřešení vyrobené, ho přijedou naši pracovníci namontovat. Mají s sebou speciální zdvíhací prostředky a nářadí. Od zákazníka potřebují přívod elektřiny, odvod dešťové vody (ten lze případně dodělat i po montáži)  a manipulační prostor, minimálně jeden metr kolem celé pergoly. Kotvení je na betonové patky, nebo zemní vruty .

Montáž moderní hliníkové pergoly
Hliníkové pergoly – cena

Stavba pergoly – cena

Nabízíme službu montáže hliníkových pergol, kterou realizují naši odborně proškolení montéři. Při instalaci používají profesionální vybavení, díky kterému pracují s minimální časovou náročností a maximální přesností.

Cenu za stavbu pergoly určujeme vždy individuálně – procentuálním výpočtem z celkové ceny zakázky.

Aktuálně probíhá až do konce roku 2022 akce na montáž hliníkových pergol. Využijte slevu 50 %, která platí pro objednávky potvrzené do konce roku 2022, přičemž montáž by probíhala v období leden až březen 2023.

Za jeden až dva dny je postaveno

Montáž trvá jeden až dva dny, záleží na velikosti a složitosti. Montéři mohou instalovat i nejrůznější příslušenství, například větrná a sluneční čidla či dešťové senzory. Není také problém mít hliníkovou pergolu i u střešního bytu, nejprve se na zemi celá složí a pak se zdvihne jeřábem.

RÁDI VÁM ZPRACUJEME ZDARMA NEZÁVAZNOU NABÍDKU 

Nezabere vám to více než pár minut a nic neriskujete. Cenový odhad získáte do několika dnů.

Mám zájem o nezávaznou nabídku

Proč chtít pergolu od atiko.cz

  • 5letá záruka
    Atiko jako záruka kvality. I proto našim zákazníkům poskytujeme pětiletou záruční lhůtu. O vaši pergolu tak bude postaráno.
  • Profesionální tým
    Za našimi výsledky stojí jeden pevný tým, který jen tak něco nerozhodí. Na spolupráci a chemii v týmu si zakládáme.
  • Vizualizace zdarma
    Navrhneme vám pergolu podle vašich představ a předběžně spočítáme, kolik za ní zaplatíte. Za tuto službu však nezaplatíte ani korunu.

Neváhejte se ozvat. Rádi vám poradíme.

Vaše osobní údaje použijeme pouze pro zaslání odpovědi. Více informací naleznete v tomto dokumentu.