Jak kotvit pergolu k pasivnímu domu?

Plánujete nebo stavíte dům v nízkoenergetickém či pasivním standardu? A přemýšlíte, jak vyřešit zastřešení terasy, která je z jižní strany? V posledních letech se čím dál větší oblibě těší odolné hliníkové pergoly, které nabízí i možnost bočního zastínění. Pergoly se kotví přímo k fasádě a při dodržení určitých postupů nemusíte mít obavy z tepelných mostů. Více prozradíme v tomto článku.

Zastřešení a zastínění terasy z jižní strany

Je stále větší tlak na úsporu energie, takže nepřekvapí, že dnes již lidé staví novostavby v nízkoenergetickém, nebo pasivním standardu. Rovněž nedávno zveřejněná směrnice o energetické náročnosti požaduje, aby počínaje rokem 2020 byly nové budovy v zemích Evropské unie téměř energeticky nulové. V praxi to tedy vypadá, že lidé investují do kvalitních oken s izolačními trojskly, do zateplení, rekuperace a rovněž velmi důležitá je orientace domu vůči světovým stranám.

Na jih bývá umístěn obývací pokoj a právě z této místnosti se nejčastěji vchází na terasu. Nabízí se tedy hned otázka: jak to udělat, aby posezení na terase bylo příjemné i za parného léta? Samozřejmě je nutné zastínění a velmi flexibilním a praktickým řešením jsou právě hliníkové pergoly.

 Bioklimatická hliníková pergola z jižní strany

Hliníkové pergoly nabízí několik typů zastínění

Díky svému konstrukčnímu řešení nabízí pergoly vyrobené z hliníkových profilů několik variant střešního zastínění, ať už ve formě skleněných tabulí, baldachýnu, markýzy, nebo naklápěcích lamel, které jsou u nejmodernějších bioklimatických pergol. A velmi snadno se dají zastínit i všechny boční strany pergoly, konkrétně pomocí screenových rolet. Instalací hliníkové pergoly majitelé domu získají terasu, na níž se dá příjemně posedět několik měsíců v roce, případně zasklená pergola může sloužit jako celoroční zimní zahrada.
Kotvení hliníkové pergoly k domu pomocí chemických kotev

Kotvení pergoly k dřevostavbě a zděnému domu

Ačkoliv hliníkové pergoly se dnes již dají koupit na řadě míst, my dodáváme pergolu vždy na míru přesně podle požadavků zákazníka a součástí ceny je odborná montáž. Nedoporučujeme instalaci svépomocí, právě s ohledem na to, aby při kotvení pergoly k fasádě domu nedošlo ke vzniku tepelných mostů.

V případě dřevostavby naši technici používají vruty do dřeva, u zděných staveb nejčastěji kotví přes zateplení do zdiva (ideálně do věnce) pomocí ocelové závitnice a chemické kotvy, velmi dobré zkušenosti máme s používáním kotvy Thermax. Před montáží pergoly vždy zjišťujeme skladbu zdiva a podle toho volíme nejlepší postup. Pokud kotvení do zdi není možné, je zvoleno samonosné provedení

Speciální montážní desky pro pasivní a nulové domy

V případě montáže pergoly k pasivnímu nebo nulovému domu spolupracujeme se společnostmi HILTI a DOSTEBA, které se specializují na kotvení a na řešení eliminující vznik tepelných mostů.

Pro domy, u nichž se plánuje zateplovat více jak 15 cm, doporučujeme používat  montážní desky UMP®-ALU. Ty jsou vyrobeny z tuhé PU pěny se dvěma ocelovými držáky pro pevné přišroubování k podkladu, hliníkového plechu pro připevnění kotveného prvku a desky z fenolové pryskyřice zajišťující optimální rozložení tlaku na povrchu. Pomocí tohoto prvku můžete k domu pevně a bezpečně připevnit přístřešky a pergoly o váze až 3800 kg.
 
 

 
Hliníkovou pergolu lze k domu připojit později

Pergolu lze připevnit až později

Montážní desky se instalují před zateplením a viditelné jsou jen malé části, do kterých chemickou maltou zakotvíme svorníky a následně hliníkové profily. Tím je možné předpřipravit kotvení pro venkovní konstrukci i na několik let dopředu, v případě, že třeba zákazník z nedostatku peněz plánuje montáž pergoly až později. 

Plánujete nebo už dostavujete dům a přemýšlíte už také o tom, jak budete na terase relaxovat? Ozvěte se nám a my vám zdarma vytvoříme vizualizaci pergoly, tak aby vše krásně ladilo.

RÁDI VÁM ZPRACUJEME ZDARMA NEZÁVAZNOU NABÍDKU 

Nezabere vám to více než pár minut a nic neriskujete. Cenový odhad získáte do několika dnů.

Mám zájem o nezávaznou nabídku

Proč chtít pergolu od atiko.cz

  • 5letá záruka
    Atiko jako záruka kvality. I proto našim zákazníkům poskytujeme pětiletou záruční lhůtu. O vaši pergolu tak bude postaráno.
  • Profesionální tým
    Za našimi výsledky stojí jeden pevný tým, který jen tak něco nerozhodí. Na spolupráci a chemii v týmu si zakládáme.
  • Vizualizace zdarma
    Navrhneme vám pergolu podle vašich představ a předběžně spočítáme, kolik za ní zaplatíte. Za tuto službu však nezaplatíte ani korunu.

Neváhejte se ozvat. Rádi vám poradíme.

Vaše osobní údaje použijeme pouze pro zaslání odpovědi. Více informací naleznete v tomto dokumentu.