Jak vybrat přístřešek pro auto

Rychlejší a levnější řešení. Takové je porovnání autopřístřešků se zděnou garáží. A abyste se svým carportem byli v budoucnosti spokojeni, sepsali jsme několik doporučení, které je dobré při výběru zvážit.

Kolik aut plánujete pod carportem mít?

Časy se mění a dnes již bývá standardem, že jedna rodina vlastní více vozů. Spoléhat na to, že na ulici před domem přece vždycky zaparkujete, se nemusí v budoucnosti vyplatit. Lépe je (a u novostaveb už je to nutnost) mít zajištěné stání na auto na svém pozemku a když bude kryté, tím lépe. Zabráníte tak třeba rezavění či poničení kapoty od krup. Samozřejmě při plánování zastřešeného parkovacího stání budete v první řadě vybírat velikost.

V případě parkování jednoho auta bývá standardem šířka 3 metry a délka 5 metrů. Pokud máte početnější vozový park (případně potřebujete skrýt třeba karavan) musíte zvolit větší rozměry, u kvalitnějších firem nebývá problém dodat přístřešek na míru. V této souvislosti je dobré zmínit, že pokud dodržíte odstupovou vzdálenost 2 m od sousedních pozemků, výška přístřešku bude do 5 m a zastavěná plocha nepřesáhne 25 m², nepotřebujete stavební povolení.  

Porovnání dřevěné a hliníkové pergoly

Preferujete odolný hliník, nebo levnější dřevo?

Pokud pomineme, že si lidé kryté stání vytvoří přesahem střechy domu, jsou v současné době preferované pro pergoly na auta dva materiály – dřevo a hliník. Dřevěné přístřešky / stání pro auto mají přirozený vzhled  a jsou levnější. Jejich nevýhodou ale je nutnost pravidelného natírání a i tak stále platí fakt, že dřevo degraduje rychleji než kov. 

Za hliníkový carport si sice v porovnání s tím ze dřeva připlatíte, ale získáte lepší užitné vlastnosti. Hliníkové profily, ze kterých je konstrukce vyrobena, mají velkou únosnost, nerezaví a jsou lehké, díky čemuž mohou být subtilnější a zaberou méně místa. U kvalitních výrobců je na hliník nanesena prášková barva, jež je odolná proti otěru a poškrábání. Sečteno podtrženo o hliníkovou pergolu na auto se nemusíte nijak starat, pokud je znečištěna například blátem při prudkém dešti, stačí ostříkat ji vodou.
 
Kryté stání z hliníkových profilů Carport 3000

Chcete mít pergolu pro auto v jednoduchém designu?

Samozřejmě při výběru autopřístřešku se budete zajímat také o jeho vzhled. Určitě je dobré vycházet z toho, v jakém stylu máte postavený dům a s tím pak sladit všechny ostatní drobné stavby na pozemku. Pokud například máte srub, je nasnadě že kryté stání na auto bude dřevěné. V případě dnes oblíbených novostaveb s antracitovými střechami a šedými fasádami zase nejlépe budou vypadat hliníkové autopřístřešky, které budou ladit i se zahradní al pergolou určenou na odpočinek. Navíc svod dešťové vody je řešen vnitřkem hliníkové konstrukce, takže vzhled neruší žádné svody.  

Potřebujete uskladnit také nářadí ze zahrady?

Výborné je, když je carport multifunkční, tedy že neposkytne zázemí jen pro auto, ale uskladníte tam i sekačku, nářadí nebo jízdní kola. Pokud chcete využít i tento skladovací potenciál, nejen že je potřeba zvolit větší velikost, ale také zadělat boční stěny.

Jak na dodání přístřešku spěcháte? 

Na dřevěné stání pro auto si obecně počkáte déle než v případě použití hliníkových profilů. Pokud odhlédneme od možnosti koupit si již hotové řešení nebo stavebnici z nějakého hobbymarketu, nejprve je nutné sehnat dřevěné trámy, pak je nařezat, natřít a nakonec nějaký čas zabere samotná montáž. U hliníkových autopřístřešků je také potřeba nějaký čas na výrobu (několik týdnů), ale u firmy s kvalitními montéry už samotná montáž zabere jen jeden až dva dny. 

 Designový a zároveň praktický hliníkový přístřešek na auto
Kryté stání z hliníkových profilů Carport 3000

Jak obstál Carport 3000?

Jestliže se vám zamlouvá zvolit pro kryté stání na auto hliníkové profily, představujeme vám Carport 3000, který vyrábíme na míru. Při rozměru 7 m × 5 m pod něj zaparkujete dvě vedle sebe stojící auta. Jeho boční stěny se dají zakrýt hliníkovými deskami. Je rychle namontovaný. Má moderní vzhled bez svodů a ještě si můžete nechat zabudovat LED podsvícení, které se při pohybu automaticky rozsvítí. Navíc když si u firmy atiko objednáte společně s autopřístřeškem zahradní pergolu, získáte slevu. 

Chtěli byste se na Carport 3000 podívat naživo? Přijeďte do města Kuřim, které je vzdáleno jen pár kilometrů od Brna. Před showroomem společnosti Oknostyl je vystaven Carport ve velikosti 6 × 4 m a navíc je doplněn o příslušenství – osvětlení RGB po celém obvodu + 2× LED osvětlení krokví (příčníků).

RÁDI VÁM ZPRACUJEME ZDARMA NEZÁVAZNOU NABÍDKU 

Nezabere vám to více než pár minut a nic neriskujete. Cenový odhad získáte do několika dnů.

Mám zájem o nezávaznou nabídku

Proč chtít pergolu od atiko.cz

  • 5letá záruka
    Atiko jako záruka kvality. I proto našim zákazníkům poskytujeme pětiletou záruční lhůtu. O vaši pergolu tak bude postaráno.
  • Profesionální tým
    Za našimi výsledky stojí jeden pevný tým, který jen tak něco nerozhodí. Na spolupráci a chemii v týmu si zakládáme.
  • Vizualizace zdarma
    Navrhneme vám pergolu podle vašich představ a předběžně spočítáme, kolik za ní zaplatíte. Za tuto službu však nezaplatíte ani korunu.

Neváhejte se ozvat. Rádi vám poradíme.

Vaše osobní údaje použijeme pouze pro zaslání odpovědi. Více informací naleznete v tomto dokumentu.