Potřebujete pergolu, altán, nebo přístřešek? Vyznejte se v pojmech

Když vybíráte venkovní zastřešení, můžete narazit na mnoho různých výrazů používaných k označení těchto zahradních staveb, které jsou však často nevhodně zaměňovány. Jak je to tedy správně? Projděte si s námi ty nejčastěji používané pojmy.

Přístřešky

Pod široký výraz přístřešky jsou mnohdy zahrnovány snad všechny druhy zahradního zastřešení a to jak altány, tak i pergoly, přístřešky pro auta, zastřešená stání a další drobné venkovní konstrukce. Pokud však hovoříme o přístřešcích v pravém slova smyslu, jsou to čistě účelové stavby: ať už jde o přístřešek pro auto, na popelnice, na dřevo, pro hospodářská zvířata, nebo přístřešek na kola. Vždy mají svoji praktickou funkci.

Pokud vybíráte vhodný přístřešek na náš pozemek, můžete volit z mnoha druhů typizovaných přístřešků, což je levnější varianta, anebo si ho nechat zhotovit přímo na míru. To už záleží na individuálních požadavcích.
Hliníkový přístřešek pro auta
 Moderní bioklimatická pergola SKYLINE

Pergoly

Na rozdíl od různých druhů přístřešků mají zahradní pergoly svoji funkci jasně danou: slouží k odpočinku a regeneraci, stíní v létě před horkými paprsky, zajišťují soukromí v rámci vlastního pozemku. Jedná se o lehké a vzdušné stavby. Dobře zvolená pergola dodá vašemu domu a zahradě šmrnc a jedinečnost a dokáže poskytnout vysoce útulný prostor pro trávení volného času během letní sezóny.

Pergoly mohou být připojené k domu, nebo být samostatně stojící kdekoliv kolem domu. Jejich estetickou stránku ještě podtrhne správný výběr popínavých rostlin, které jsou s pergolami neodmyslitelně spjaté.

Pergoly lze volit dřevěné i kovové, jejich porovnání jsme sepsali v článku: Hlavní rozdíly mezi hliníkovou a dřevěnou pergolou. Pokud chcete jít s dobou a dát vašemu nově postavenému vysněnému obydlí pomyslnou třešničku na dort, prozkoumejte nabídku moderních hliníkových pergol, kde můžete vybírat z několika druhů zastřešení a také si navolit nejrůznější příslušenství, například boční zakrytí, které ochrání před sluncem a větrem.

Altány

Zahradní altán je menší samostatná stavba, často ozdobná. Můžeme se setkat i s označením besídka. Altány často vídáme jak v zahradách a parcích, tak i v zámeckých zahradách, kde se od 18. a 19. století těšily velké oblibě.

Jde většinou o dřevěné stavby, které najdeme především v přírodě, často na vyhlídkových místech, kde poskytují prostor pro zastavení a pokochání se okolní krajinou. Pokud máte větší pozemek, můžete si také dovolit nějaký romantický altánek, který vhodně doplní kouzelné zákoutí vaší zahrady.

 Altán

A jak je to se stavebním povolením?

Stavební zákon pojmy jako pergola a přístřešek nedefinuje. V odborné literatuře bývá pergola označována jako podpora k pnutí rostlin a že je lehké konstrukce (sloupy, trámy), a tak nepodléhá posuzování podle stavebního zákona. Pokud tedy máte pouze takovouhle lehkou pergolu, stavební povolení žádné nepotřebujete. 

Přístřešek je svou konstrukcí (má zastřešení) už brán jako stavba, a tak posuzování stavebnímu úřadu podléhá. A stejně tak je tomu i v případě dnes stavěných pergol, protože ty se nejen zastřešují, ale často se dává i boční zakrytí. Nemusíte mít ale obavy, že kvůli stavbě krytého posezení nad terasou vás čeká úřednické kolečko. Pokud dodržíte odstupovou vzdálenost 2 m od sousedních pozemků, výška přístřešku bude do 5 m a zastavěná plocha nepřesáhne 25 m², povolení nepotřebujete. Od 1. 7. 2024 se plocha bez úředního povolení zvýší na 40 m². 

Už máte jasněji v tom, co je to pravé pro vás? Pokud je to právě pergola, určitě se před jejím výběrem inspirujte v našem článku Jak vybrat pergolu.

 

RÁDI VÁM ZPRACUJEME ZDARMA NEZÁVAZNOU NABÍDKU 

Nezabere vám to více než pár minut a nic neriskujete. Cenový odhad získáte do několika dnů.

Mám zájem o nezávaznou nabídku

Proč chtít pergolu od atiko.cz

  • 5letá záruka
    Atiko jako záruka kvality. I proto našim zákazníkům poskytujeme pětiletou záruční lhůtu. O vaši pergolu tak bude postaráno.
  • Profesionální tým
    Za našimi výsledky stojí jeden pevný tým, který jen tak něco nerozhodí. Na spolupráci a chemii v týmu si zakládáme.
  • Vizualizace zdarma
    Navrhneme vám pergolu podle vašich představ a předběžně spočítáme, kolik za ní zaplatíte. Za tuto službu však nezaplatíte ani korunu.

Neváhejte se ozvat. Rádi vám poradíme.

Vaše osobní údaje použijeme pouze pro zaslání odpovědi. Více informací naleznete v tomto dokumentu.