Jaký typ pergoly vybrat, když rádi grilujete?

V článku se nejenom dozvíte jaké typy grilů pro jakou pergolu, ale také popíšeme, jak zamezit případnému požáru.

Vychutnejte si grilování na terase s pergolou

Představte si tu pohodu. Sedíte na svém oblíbeném křesle, povídáte si s přáteli, pijete oblíbenou domácí limonádu a těšíte se na máslovou kukuřici a domácí hamburger… Zahradní oslavy, grilování a večerní posezení se jednoznačně řadí k častým důvodům, proč si pořídit k domu pergolu.

Pohodlí, které vám poskytne je k nezaplacení. Je totiž jedno, jestli se rozhodnete slavit třeba v pravé poledne. Ostré sluneční paprsky vás rušit nebudou a naopak ani déšť vás z terasy domů nezažene.

Při výběru pergoly hraje roli více faktorů, na které je potřeba se soustředit, ale málokoho by napadlo, že sem může patřit právě i to, jak často grilujete. Asi nejvíce se to projeví, když budete řešit konkrétní materiál samotné pergoly a typ zastřešení.

Pergola SKYLINE s natáčecími lamelami

Jakou hliníkovou pergolu si vybrat, když rádi a často grilujete?

Možností máte hned několik a je jen na vás, kterou z nich si vyberete. I když má každá svá specifika, tak při patřičném opatření můžete v klidu grilovat pod každou z nich.
  • Bioklimatické pergoly (s pohyblivým slunolamem) → nijak vás neomezují co do výběru grilu.
  • Designové baldachýnové pergoly → záleží na typu baldachýnu, ale i tak bychom raději volili elektrický, případně plynový gril. U rožnění na tuhém palivu hrozí vyšší riziko požáru.
  • Markýzové pergoly → jsou variabilní a jdou i úplně stáhnout, takže máte volný prostor pro grilování.
  • Zasklené pergoly, přičemž jde použít i posuvné zasklení bočních stěn terasy→ u pevného zasklení doporučujeme elektrický gril, který nevydává kouř, jinak je volba čistě na vás.
Zastřešení terasy s posuvným zasklením bočních stěn

Zastřešená terasa vám poskytne všechno potřebné

Ochranu před nepříznivým počasím jsme už zmínili, tím ale výhody krytého posezení nekončí. Do hliníkových pergol jde totiž šikovně umístit vhodné venkovní osvětlení, díky kterému na jídlo, pití a celkově grilování uvidíte i později večer, kdy už je venku tma. To vše díky tomu, že může být elektrický kabel vedený přímo v hliníkovém profilu. Nikde nic netrčí a nezavazí.

Celkové zázemí doladí přívod elektřiny pro gril, případně nabíjení notebooku a telefonů a přívod vody. Toto je každopádně dobré řešit již při projektování domu, kdy se všeobecně doporučuje vyvést ven minimálně 1 zásuvku a také kohoutek s vodou například na zalévání květin. Nemusíte pak řešit složité natahování prodlužovacích kabelů a vše máte při ruce.

Aby vás grilování na terase nepřišlo draho

Grilování zatím nikdo nezakázal, ale i tak je potřeba dávat si pozor, abyste předešli nepříjemným situacím. V období letních grilovaček hasiči často vyjíždějí na místa, kde se grilování zvrtlo. Toto nebezpečí hrozí hlavně u klasických grilů na dřevo a uhlí., Stačí, aby více foukl vítr a žhavý uhlík nadělá u vás doma nebo sousedů pěknou neplechu. Hliníková pergola má v tomto případě jasnou výhodu oproti té dřevěné, ale nezapomínejte na to, že většina zahradního nábytku je ze dřeva, nebo plastu, k tomu různé podsedáky, otevřené okno a dveře do domu… stačí skutečně málo a požár je na světě.

Když už jsme zmínili zákaz grilování, přeci jen existuje situace, kdy vám tuto letní radovánku může někdo omezit. Jedná se o výstrahu před nebezpečím požárů během extrémního sucha a nízkých srážek. V tomto případě doporučujeme grilování pouze na elektrickém grilu.

Pergola SKYLINE s natáčecími lamelami

Jak zamezit požáru na terase s pergolou? Prevence

Moderní hliníková pergola v grafitové barvě

Může to znít jako klišé, ale prevence je nejdůležitější.

  • Na grilu opékejte jen tehdy, když jsou vhodné povětrnostní podmínky.
  • U grilů na tuhá paliva si připravte nádobu s vodou, případně vhodný hasicí přístroj a co nejvíce místa okolo grilu nechte volné.
  • Při manipulaci s grilem buďte opatrní a dávejte pozor i na pobíhající děti a zvířata.
  • V případě látkového zastínění terasy buďte obezřetní!

Pro pojišťovnu je potřeba zpráva od hasičů

Samozřejmě vám všem přejeme, abyste nemuseli požár nikdy řešit, ale kdyby náhodou ano, tak je dobré vědět, že pokud chcete nahlásit pojistnou událost po požáru, tak pro pojišťovnu budete potřebovat zprávu hasičského záchranného sboru. I v případě, že se vám podařilo požár uhasit vlastními silami. K tomu všemu nařizuje Zákon o požární ochraně hlásit každý požár (definuje se jako oheň, který se vymkl kontrole a ohrožuje lidi, zvířata a životní prostředí).

Končit se má pozitivně, a tak vám přejeme spoustu vydařených akcí a ničím nerušené grilování přímo u vás na zahradě nebo terase. Začít můžete třeba tak, že nám pošlete svoje představy a my vám zpracujeme vizualizaci pergoly zdarma.

RÁDI VÁM ZPRACUJEME ZDARMA NEZÁVAZNOU NABÍDKU 

Nezabere vám to více než pár minut a nic neriskujete. Cenový odhad získáte do několika dnů.

Mám zájem o nezávaznou nabídku

Proč chtít pergolu od atiko.cz

  • 5letá záruka
    Atiko jako záruka kvality. I proto našim zákazníkům poskytujeme pětiletou záruční lhůtu. O vaši pergolu tak bude postaráno.
  • Profesionální tým
    Za našimi výsledky stojí jeden pevný tým, který jen tak něco nerozhodí. Na spolupráci a chemii v týmu si zakládáme.
  • Vizualizace zdarma
    Navrhneme vám pergolu podle vašich představ a předběžně spočítáme, kolik za ní zaplatíte. Za tuto službu však nezaplatíte ani korunu.

Neváhejte se ozvat. Rádi vám poradíme.

Vaše osobní údaje použijeme pouze pro zaslání odpovědi. Více informací naleznete v tomto dokumentu.