Pergoly na terasu

Výhodou terasových pergol je propojení interiéru s exteriérem (zvláště pokud vedou na terasu velké posuvné dveře) a při dostatečném střešním a bočním krytí také pomohou se zastíněním a částečně i ochlazením interiéru.

Proč zvolit pergolu na terasu?

Podle definice wikipedie je pergola lehká nejčastěji dřevěná okrasná stavba v zahradě, která bývá porostlá popínavými rostliny. V současné době se ale termín pergola hojněji používá pro přístřešky, jež stojí hned u domu a slouží k zastřešení terasy. Výhodou terasových pergol je propojení interiéru s exteriérem (zvláště pokud vedou na terasu velké posuvné dveře) a při dostatečném střešním a bočním krytí také pomohou se zastíněním a částečně i ochlazením interiéru. Terasa s krytou pergolou navíc zvyšuje hodnotu nemovitosti.
Moderní hliníková pergola v dvoumodulovém provedení

Žádané jsou kovové pergoly

Zvláště u novostaveb jsou dnes nejčastěji k zastřešení terasy využívány hliníkové pergoly. Na rozdíl od dřevěných se nemusí natírat, dá se do nich snadno instalovat boční zastínění (např. screenové rolety, zasklení, ...) a hliníkové profily také nezabírají tolik místa, tudíž na terase zbude více volného místa.

Na trhu jsou levné modely z hobbymarketů, které jsou k dispozici v přesně daných rozměrech, i dražší vyráběné na míru. Více tuto problematiku rozebíráme na našem blogu v článku Rozdíly mezi pergolami od specializovaných firem a z hobbymarketů

Upevnění pergoly na terase

Z naší zkušenosti doporučujeme, aby i na terase byla kovová pergola samonosná, tedy stála na čtyřech (při větší velikosti na více) stojnách. Je to nejstabilnější řešení. Pokud zákazník ale nechce tolik stojen, je možné i částečné kotvení k domu. U zděného domu je přes chemické kotvy, u dřevostavby přes vruty do zpevněných trámů a možné je i kotvení do speciálních izolačních bloků, jak popisujeme v článku Jak kotvit pergolu k pasivnímu domu. S použitím jeřábu může být pergola umístěná i na terasu / balkon bytového domu, většinou u střešního bytu. 

Osvětlení terasy a pergoly 

Pro nasvícení prostoru terasy můžete použít venkovní svítidla (nástěnná světla, lampy, bodovky, ...), nebo už osvětlení je součástí pergoly. Nejčastější je LED osvětlení instalované v lamelách pergoly, které má v sobě zabudovaný stmívač, abyste si jednoduše přes dálkové ovládání mohli měnit intenzitu světla.

 
 
Bioklimatická pergola SKYLINE kotvená k domu

Moderní hliníková pergola nad skalkou
Hliníková pergola na malou terasu
Hliníková pergola s LED osvětlením
Rohová pergola v hnědé barvě
Terasové zastřešení z hliníkové konstrukce
Pergola se sklem a screenovými roletami
Hliníková rohová pergola

Proč chtít pergolu od atiko.cz

  • 5letá záruka
    Atiko jako záruka kvality. I proto našim zákazníkům poskytujeme pětiletou záruční lhůtu. O vaši pergolu tak bude postaráno.
  • Profesionální tým
    Za našimi výsledky stojí jeden pevný tým, který jen tak něco nerozhodí. Na spolupráci a chemii v týmu si zakládáme.
  • Vizualizace zdarma
    Navrhneme vám pergolu podle vašich představ a předběžně spočítáme, kolik za ní zaplatíte. Za tuto službu však nezaplatíte ani korunu.

Neváhejte se ozvat. Rádi vám poradíme.

Vaše osobní údaje použijeme pouze pro zaslání odpovědi. Více informací naleznete v tomto dokumentu.